Για πανηγύρια ή για κλάματα; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Για πανηγύρια ή για κλάματα;

Μετά το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, της 20ης Φεβρουαρίου, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φαίνεται να πανηγυρίζουν.

Όλοι πλην των αρμοδίων υπουργών Τσακαλώτου και Χουλιαράκη, οι οποίοι όχι μόνον δεν πανηγυρίζουν, αλλά έχουν αποφύγει συστηματικά το φως της δημοσιότητος. Εδώ προκύπτουν δύο συναφή ερωτήματα. Πρώτον, γιατί πανηγυρίζουν οι μεν, και δεύτερον, γιατί αποφεύγουν να εμφανισθούν δημόσια οι δε. Πιθανόν, η απάντηση να είναι μία και η αυτή. Απλούστατα, φαίνεται ότι την ίδια κατάσταση οι μεν την θεωρούν τόσο καλή ώστε να πανηγυρίζουν, οι δε τόσο συνηθισμένη ώστε να χρειάζεται να ειπωθεί κάτι καινούργιο.

Κανένα γεγονός της τελευταίας εβδομάδας δεν δικαιολογεί τις χαρές και τους πανηγυρισμούς. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα χαροπαλεύει. Τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η χώρα έζησε τα καραγκιοζιλίκια του Γιάνη (με ένα νι) και το δράμα της ανοιχτής χρεωκοπίας και ευτυχώς γλύτωσε κόστος, βέβαια, τα capital controls, μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια και την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας. Θυμόσαστε την φήμη που κυκλοφορούσε εκείνες τις ημέρες σχετικά με την ανακοίνωση του Γιάνη προς την σύζυγο, «Αγάπη μου σήμερα έκλεισα τις Τράπεζες». Τον υπόλοιπο ένα-μισυ χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η χώρα ζει το δράμα του πρώτου εξαμήνου αλλά σε αργή κίνηση.

Όμως, όπως πάντα, κάποτε έρχεται η κρίσιμη ώρα, κάποια στιγμή φτάνει ο κόμπος στο χτένι, το χρονίζον πρόβλημα ενσαρκώνεται και μας κοιτάει βλοσυρά και ανυπόμονα στα μάτια. Αυτό συνέβη την περασμένη Δευτέρα της 20ης Φεβρουαρίου. Ο «σκληρός» Σόυμπλε, ο γλυκομίλητος Μοσκοβισί, και ο «άοσμος, άγευστος και άχρους» Νταϊζελμπλούμ είπαν το ίδιο ακριβώς πράγμα στους Έλληνες υπουργούς: «Κύριοι, τέρμα τα ψέματα και οι υπεκφυγές. Θα στείλουμε την Τρόϊκα για να βρείτε, μαζί, τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Διαφορετικά…». Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά αυτά μπορεί να συμπεράνει κανείς από τις λίγες και σύντομες ανακοινώσεις. Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι μας βαρέθηκαν και, ουσιαστικά, μας έστειλαν τελεσίγραφο. Ή κάνετε τώρα ότι έπρεπε να είχατε κάνει εδώ και δυο χρόνια ή, διαφορετικά, ετοιμαστείτε για τις συνέπειες.

Σ΄αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων δεν βρίσκω τίποτα καλό ή ευχάριστο. Η χώρα βρίσκεται πάλι, δηλαδή για δεύτερη φορά στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπροστά στον γκρεμό. Η διάσωσή της (εννοώ της χώρας) επιχειρείται με συνεχώς δυσμενέστερους όρους. Όποιος αντιμετωπίζει μια τόσο δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση με πανηγυρισμούς είτε είναι απληροφόρητος, ή χαζοχαρούμενος, ή υποκριτής. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που πανηγυρίζουν εμπίπτουν, κατ’ ανάγκη, σε μία από τις κατηγορίες αυτές.

Η «εξαφάνιση» των Τσακαλώτου και Χουλιαράκη ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εξέδωσε, ασφαλώς σκοπίμως, ανακοίνωση πριν ακόμη ο υπουργός εξέλθη της αιθούσης των συνεδριάσεων, υποδεικνύοντας έτσι ότι οι δικές του δηλώσεις ήταν περιττές. Μου φαίνεται ότι πίσω από αυτό το σοβαρό περιστατικό κρύβονται κι άλλα που δεν θα γίνουν άμεσα γνωστά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι της συριζικής πλευράς προβάλουν πολύ έντονα αυτές τις ημέρες την ιδέα του εφησυχασμού, λέγοντας ότι όπως η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη έτσι και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα. Αυτό ήταν και το μπαρουφάκιον επιχείρημα περί διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας , που μας έφερε τα capital controls, το επιπλέον οικονομικό κόστος κτλ. από τα οποία η οικονομία υποφέρει ακόμη. Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει υπολογίσιμη διαπραγματευτική δύναμη, σκέφτονται σαν τον κακομοίρη που παρακαλεί την άπιστη γυναίκα του να γυρίσει σπίτι απειλώντας την ότι διαφορετικά θα αυτοκτονήσει.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ο κ. Θ. Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ