Ο Τσακαλώτος το παραδέχεται: Δεν είναι σπουδαία στρατηγική να έχεις υπερπλεόνασμα κάθε χρόνο - iefimerida.gr

Ο Τσακαλώτος το παραδέχεται: Δεν είναι σπουδαία στρατηγική να έχεις υπερπλεόνασμα κάθε χρόνο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο επενδυτικό φόρουμ της capital links
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι πολύ σπουδαία στρατηγική να έχεις υπερπλεονάσματα κάθε χρόνο καθώς υπάρχουν επιπτώσεις για την οικονομία παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του Capital link, περιγράφοντας παράλληλα τον στόχο για ένα πιο απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου μετά την ομιλία του στο 20ό επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε σε έναν προσωπικό στόχο για το φορολογικό σύστημα.

«Προσωπικός στόχος ένα φορολογικό σύστημα αν παρέμενα υπουργός για τα επόμενα 4 χρόνια»

«Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, εκτός της συνέχισης της σταθερότητας, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ίδιο θέμα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και κατά την ομιλία του στο φόρουμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βασική αποστολή του υπουργείου Οικονομικών στα τελευταία τρία χρόνια ήταν να υπάρχει το πλαίσιο, ούτως ώστε όταν βγούμε από το πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε με ακόμη καλύτερο τρόπο τις βασικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, στα θέματα της ανάπτυξης, της δημόσιας υγείας και της παιδείας.

Οι εξαγγελίες για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Στο ερώτημα αν το νέο φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο πρωθυπουργός ήδη έχει ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ότι ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων θα μειώνεται κατά 1% ετησίως για τα επόμενα 4 χρόνια.

«Εγώ σκεφτόμουν περισσότερο όταν μιλούσα για τον προσωπικό μου στόχο, τον φόρο εισοδήματος παρά τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όμως ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως και σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια μάχη πολλές φορές άνιση, γιατί οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία και πολλούς δικηγόρους και λογιστές για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης».

Πάντως, παραδέχθηκε ότι, καθώς δεν ήταν όλοι οι φόροι που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιβάλει στη διάρκεια της κρίσης δίκαιοι και σωστοί, χρειάζεται σταδιακά, με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και το επίδομα θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το 2018 θα αντιμετωπιστεί το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, καθώς λόγω του υπερπλεονάσματος και του αποθεματικού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Για τον νόμο Κατσέλη είπε πως το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές και σύντομα θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις. «Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη γι' χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά» σημείωσε.

Τα σχέδια για έξοδο στις αγορές το 2019

Για το θέμα της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είπε πως θα υπάρξουν εξελίξεις. Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Τσακαλώτος είχε αναφέρει πως ο ΟΔΔΗΧ θα καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου στις αγορές για το 2019 που θα περιλαμβάνει τα ποσά θα χρειαστούν και πόσες φορές θα λάβει χώρα και στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται και σχέδιο για αποπληρωμή δανείων που έχουν υψηλότερο επιτόκιο.

Σε άλλο ερώτημα για το πότε αναμένει την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα, υπολόγισε περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε χθες σειρά συναντήσεων με επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου και θα συνεχίσει και σήμερα τις συναντήσεις.

«Δεν με ρωτούν πλέον για τα πράγματα που γράφουν οι εφημερίδες. Έχουν προεξοφλήσει πλήρως ότι η σχέση μας με τους Ευρωπαίους πάει καλά και γνωρίζουν πως θα πάει η επιτήρηση. Έχουν κάποιες ανησυχίες για τις τράπεζες και συζητούν για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και παίρνει ο ιδιωτικός τομέας. Το ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον το αντιλαμβάνομαι από το γεγονός ότι με ρωτούν περισσότερο για την Ιταλία και το Brexit, παρά για την Ελλάδα».

Οι επενδυτές δεν τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν διαπίστωσε από τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί και να τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές.

«Δεν έχω διαπιστώσει καμία τέτοια τάση. Καταλαβαίνουν ακόμη και πως το χρηματιστήριο που δεν πάει τόσο καλά, έχει να κάνει με το ότι η αγορά είναι μικρή και 1-2 παίκτες μπορούν να το αλλάξουν. Αλλά αυτοί που ανησυχούν για τις τράπεζες βλέπουν ότι συνεχώς πιάνουν τους στόχους, μειώνουν τον ELA και υπάρχει επιστροφή καταθέσεων. Επίσης μας ρωτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια και τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε».

Διαβεβαιώσεις για την επένδυση στο Ελληνικό

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως θα ολοκληρωθούν αυτές που είναι στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανέφερε ότι το «υπερταμείο» έχει ένα σχέδιο αύξησης της αξίας των ΔΕΚΟ και της περιουσίας του Δημοσίου όπου δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει με άλλους τρόπους για να αυξήσει την αξία και για το καλό του ελληνικού δημοσίου, της αναπτυξιακής πολιτικής αλλά και τους πιστωτές (παραχωρήσεις, joint ventures κλπ).

Διαβεβαίωσε επίσης για την επένδυση του Ελληνικού ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη, αφού το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το Καζίνο.

Μιλώντας στο συνέδριο διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό παροχολογία που αποδίδεται στα κοινωνικά αντίμετρα που έχει εξαγγέλλει η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους σε στέρεες βάσεις, κάτι που η Ελλάδα δεν διέθετε έως σήμερα.

«Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν με την παροχολογία

«Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν με τον όρο 'παροχολογία'. Να υπόσχεσαι κάτι και να μην το κάνεις; Να υπόσχεσαι με δανεικά; Να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κράτος; Δαπανούμε σε τομείς κοινωνικούς το περιθώριο που έχουμε δημιουργήσει στον προϋπολογισμό. Σε τομείς κοινωνικούς, όπου η Ελλάδα έχει χαμηλότερη δαπάνη σε ποσοστό ΑΕΠ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Είπε πως στον τομέα των δημοσιονομικών δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς η χρονιά ήταν πολύ καλή.

Τα υπερπλεονάσματα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία

«Δεν είναι πολύ σπουδαία στρατηγική να έχεις υπερπλεόνασμα (over performance) κάθε χρόνο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους, σημειώνοντας ότι έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Όμως από την άλλη βοηθά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς γίνεται κατανοητό πως όταν θέτει στόχους, τους εκπληρώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ