Επίτροποι σε κάθε υπουργείο για την εφαρμογή των δεσμεύσεων - iefimerida.gr

Επίτροποι σε κάθε υπουργείο για την εφαρμογή των δεσμεύσεων

Τεχνοκράτες σε κάθε υπουργείο για την εφαρμογή των δεσμεύσεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το πρωτοφανούς έκτασης κούρεμα του ελληνικού Χρέους, στη συνεδρίαση του Eurogroup θα πάρει σάρκα και οστά η νέα δανειακή σύμβαση.

Η νέα σύμβαση, αφού περάσει από τους εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών τη Τετάρτη, θα υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να φτάσουν στα δημόσια ταμεία τα πρώτα χρήματα πριν τις 20 Μαρτίου, οπότε και λήγουν ομόλογα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο ότι ο υπουργός έχει εξουσιοδότηση υπογραφής, η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο αλλά όχι μετά τις 6 Απριλίου, οπότε και κλείνει το Κοινοβούλιο λόγω των εθνικών εκλογών.

«Εφαρμόστε τις δεσμεύσεις σας»

Η πίεση για τη κατά γράμμα εφαρμογή των νέων δεσμεύσεων εξακολουθεί να είναι, πάντως, ασφυκτική και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο ΒΗΜΑ αλλά και στην ιταλική Repubblica, όπου όχι μόνο δεν κρύβει το ότι θα προτιμούσε τη παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης αλλά συν τοις άλλοις επισημαίνει ότι τα όσα ζητούνται από την Ελλάδα είναι λιγότερα από αυτά που υποχρεώνονται να κάνουν άλλες χώρες, κάνοντας ευθεία αναφορά στους κατώτατους μισθούς, οι οποίοι σύμφωνα με τον Σόιμπλε εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η επισήμανση αυτή αν μη τι άλλο δείχνει ποια ακριβώς θα είναι η συνέχεια στη περίπτωση που οι δανειστές μας εκτιμήσουν ότι το "ψαλίδισμα" που επιβλήθηκε βιαίως, δεν είναι αρκετό για να περιοριστεί η εκρηκτική ανεργία των νέων και το χάσμα της ανταγωνιστικότητας.

«Επίτροποι» σε κάθε υπουργείο

Αυτό που έγινε, επίσης, σαφές είναι ότι η νέα χρηματοδοτική βοήθεια θα συνοδευθεί από τη μόνιμη και εντονότερη παρουσία τεχνοκρατών στα υπουργεία, όπως προβλέπει και η Συμφωνία για το "πακέτο" των 130 δισ ευρώ.

Τον βασικό ρόλο θα αναλάβει η Ομάδα Κρούσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία αναβαθμίζεται και σε έμψυχο δυναμικό και σε αρμοδιότητες, αν και έχει γίνει σαφές από τις δηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η εποπτεία θα ασκείται υπό το... μανδύα του συμβουλευτικού ρόλου των τεχνοκρατών, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Στόχος είναι η επίσπευση 100 έργων στρατηγικού χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού 9 δισ ευρώ, η σύσταση και λειτουργία των Ταμείων Εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποδομές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κεφάλαια που θα φτάσουν στα 5 δισ ευρώ, η προώθηση των αυτοκινητοδρόμων, της διαχείρισης αποβλήτων, των ενεργειακών επενδύσεων με έμφαση στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, η Μεταρρύθμιση της Φορολογικής Διοίκησης με έμφαση στο τομέα της είσπραξης των φόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ