Σημειωτόν οι διαπραγματεύσεις -Δεν υπάρχει συμφωνία για το ύψος περικοπής των συντάξεων - iefimerida.gr

Σημειωτόν οι διαπραγματεύσεις -Δεν υπάρχει συμφωνία για το ύψος περικοπής των συντάξεων

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas/ SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με βήμα σημειωτόν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς καθώς η μαραθώνια συνάντηση ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ύψος των περικοπών στις συντάξεις.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις, ωστόσο η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο μεγαλύτερο μέρος της, αναλώθηκε σε αριθμούς: Πόσοι καλύπτονται από το αφορολόγητο, πόση είναι η δαπάνη για τις συντάξεις κ.λπ, κάτι που δείχνει ότι είμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε μετά το πέρας των συνομιλιών πως «αλλάζουν κάπως οι αριθμοί και υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις». υποστήριζε ακόμη ότι διαπιστώνεται «μεγαλύτερη σύγκλιση» στα λεγόμενα αντίμετρα, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η πλευρά των δανειστών – και ειδικά το ΔΝΤ – δίνει βάρος στα αναπτυξιακά μέτρα, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ αυτών των αντίμετρων.

Στο τραπέζι μπήκε και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η διαφορά που χωρίζει πλέον τις δύο πλευρές είναι ελάχιστη.

Λίγο μετά τις 22:30 η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιογλου έφυγε και λίγι πριν τις 23:00 αποχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε μετά τις συζητήσεις:

«Υπήρξε πρόοδος δεν έχουμε συμφωνήσει στο ποσοστό των περικοπών στις συντάξεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων για το 2018. δηλαδή για την πρόωρη περικοπή συντάξεων. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το 2019 και το 2020».

Το πρωί θα υπάρξουν νέες συναντήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και το μεσημέρι στις 15:00 των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς. Είναι άγνωστο ακόμη αν θα φύγουν αμέσως μετά, καθώς ήταν προγραμματισμένο ή θα παραμείνουν μία ημέρα ακόμη στην Αθήνα το πολύ, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group.

Το Μαξίμου δεν αλλάζει την τακτική του έναντι του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα το Μαξίμου δεν αλλάζει την τακτική του έναντι του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ σκιάσε το αφήγημα για ανάκαμψη.

«Θα επηρεάσει ένα τρίμηνο τη διαπραγμάτευση;», αναρωτήθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του Α. Τσίπρα και της διαπραγματευτικής ομάδας, οι υπουργοί που χειρίζονται την καυτή πατάτα των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις, ξεκίνησαν νέα συνάντηση με τους Θεσμούς με μάλλον αβέβαιο αποτέλεσμα, καθώς ειδικά το Ταμείο δεν δείχνει διατεθειμένο να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, τη δυναμική του ΑΕΠ και των πλεονασμάτων.

Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι το εύρος του κενού, που σύμφωνα με το Ταμείο είναι 2 μονάδες του ΑΕΠ, όπως και η συνταγή των αντίμετρων. Όσον αφορά στο κενό του 2018, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει συζήτηση για μέτρα, παρά το ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τεθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η επίσπευση των περικοπών στις συντάξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΛΣΤΑΤ κυβέρνηση διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ