Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] - iefimerida.gr

Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αυτή τη γενιά το Fortwo δεν θα είναι το μόνο ηλεκτρικό Smart, μιας και στη γκάμα θα υπάρχει και το αντίστοιχο Forfour.

Τα δύο ED (από το Electric Drive), όπως τα ονομάζει η γερμανική εταιρεία, έχουν την ίδια τεχνολογική βάση, που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 81 ίππων και 160 Nm και από μια μπαταρία λιθίου- ιόντων, χωρητικότητας 17,6 kWh, την οποία κατασκευάζει η Accumotive, θυγατρική της Daimler, του ομίλου στον οποίο ανήκουν τόσο η Mercedes όσο και η Smart.

H συγκεκριμένη μπαταρία εξασφαλίζει μία αυτονομία έως 160 χιλιόμετρα (155 για το Fortwo, κατά τον κύκλο NEDC), ενώ η φόρτισή της σε οικιακό δίκτυο και με τη χρήση Wallbox (επιτοίχια μονάδα που πωλείται ξεχωριστά) διαρκεί 3,5 ώρες. Ενδιαφέρον είναι πως προς τα τέλη του έτους θα είναι διαθέσιμος ένας ισχυρότερος ταχυφορτιστής 22 kW που θα επιτρέπει την φόρτιση του 80% της μπαταρίας σε μόλις 45 λεπτά της ώρας.

Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 0
Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 1



Παρά τα +140 κιλά του, λόγω των μπαταριών, το Fortwo χρειάζεται 11,5 δεύτερα για το 0-100 (12,7 το Forfour) με την τελική να περιορίζεται, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, στα 130 χλμ./ώρα.
Στο δρόμο τα ηλεκτρικά Smart κινούνται αναμενόμενα αθόρυβα και σβέλτα με την εντυπωσιακή επιτάχυνση που χαρακτηρίζει κάθε ηλεκτρικό όχημα. Από πλευράς κατανάλωσης και χωρίς καμία πίεση καταγράφεται μια κατανάλωση της τάξης των 16 με 17 kWh (η θεωρητική είναι περίπου 13 kWh για κάθε 100 χιλιόμετρα). Με ένα πιο συνετό στιλ οδήγησης και με το πρόγραμμα Eco μπορεί κανείς να πετύχει εύκολα μια σημαντική πιο χαμηλή κατανάλωση, ειδικά αν εκμεταλλευθεί σωστά την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση, οπότε μια πραγματική αυτονομία 120 χιλιομέτρων είναι καθόλα εφικτή.

Σε σχέση με τα συμβατικά Smart τα ED ξεχωρίζουν από την κλειστή μάσκα και την απουσία εξάτμισης στο πίσω μέρος τους, καθώς και από τους συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς με τους οποίους διατίθενται. Όπως ισχύει για τα περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα ο χρήστης τους μπορεί να έχει στη διάθεσή του μία εφαρμογή (app) στο smartphone του, ή στο tablet ή το PC του, προκειμένου να πληροφορείται για την κατάσταση φόρτισης (χρόνος, αυτονομία κ.α.), την προ-ενεργοποίηση του κλιματισμού όταν το αυτοκίνητο είναι στην πρίζα κ.λπ. Επιπρόσθετα στοιχεία του βασικού εξοπλισμού είναι τα όργανα ένδειξης ισχύος/ ανάκτησης ενέργειας και του αποθέματος της μπαταρίας.

Στη Γερμανία οι τιμές για τα ηλεκτρικά Smart ξεκινούν από τις 21.940 €, με το κράτος να την επιδοτεί κατά 4.400 € και έτσι να πέφτει τελικά στα 17.540 €. Παρόμοιες και μεγαλύτερες επιδοτήσεις- κίνητρα υπάρχουν στην Ισπανία και στην Γαλλία, ενώ όσον αφορά στην χώρα μας δεν υπάρχει προς το παρόν καμία τέτοια ευνοϊκή πρόβλεψη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα…
Έτσι τα ηλεκτρικά Smart, που θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα από τον Ιούνιο, θα ξεκινούν από τις περίπου 23.000 ευρώ.

Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 2
Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 3
Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 4
Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 5
Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 6
Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 7
Τα Smart Fortwo και Forfour κινούνται και ηλεκτρικά [βίντεο] | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ