Ολλανδία: O ακροδεξιός Βίλντερς που μοιάζει στον Τραμπ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

Ολλανδία: O ακροδεξιός Βίλντερς που μοιάζει στον Τραμπ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχει το ίδιο μαλλί και παρόμοιο πολιτικό λόγο. Από το φθινόπωρο του 2015 ο ακροδεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς προηγείτο ανελλιπώς -εκτός από ένα σύντομο διάλειμμα- στις σφυγμομετρήσεις στην Ολλανδία.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο ευρωσκεπτικιστής και σφοδρός πολέμιος του Ισλάμ, ο οποίος θέλει να κλείσει όλα τα τζαμιά στη χώρα του, να απαγορεύσει το Κοράνι, να κλείσει τα σύνορα και να βγάλει την Ολλανδία απ’ την Ε.Ε., είχε προβάδισμα πέντε μονάδων κι όσο πλησίαζαν οι κάλπες της 15ης Μαρτίου, ολοένα και περισσότεροι τον θεωρούσαν σίγουρο νικητή.

Να, όμως, που δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, το σκηνικό δείχνει να αλλάζει δραματικά: σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διεξήγαγαν έξι ινστιτούτα και ανακοίνωσε το Peilingwijzer του Πανεπιστημίου του Leiden, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς υποχώρησε στη δεύτερη θέση με 15,7%, πίσω απ’ το συντηρητικό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (16,3%,)

Η πτωτική πορεία του PVV φαίνεται ότι επιβραδύνεται αλλά δεν έχει σταματήσει ακόμη, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS ο Τομ Λουβέρς του Peilingwijzer.

Η αποστροφή για τις πολιτικές Τραμπ συμπαρασύρει τον Βίλντερς

Ολλανδία: O ακροδεξιός Βίλντερς που μοιάζει στον Τραμπ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις | iefimerida.gr 0

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η προσέγγιση των θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ ζημίωσε αντί να ωφελήσει τον Βίλντερς. Μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού τον Νόεμβρο ο Βίλντερς έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: "#MakeTheNetherlandsGreatAgain" και προανήγγειλε: «Θα ανακτήσουμε κι εμείς οι Ολλανδοί τη χώρα μας.» Αλλά οι περισσότεροι συμπατριώτες του δεν δείχνουν να συμμερίζονται τον θαυμασμό του για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η ριζοσπαστική, χαοτική πολιτική του Τραμπ, τα ψέμματά του κι οι επιθέσεις του στη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ τους απωθούν.

Ολλανδία: O ακροδεξιός Βίλντερς που μοιάζει στον Τραμπ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις | iefimerida.gr 1

«Ίσως ο Βίλντερς να έπεσε στη δική του παγίδα με την προσκόλλησή του στο άρμα του Τραμπ», λέει ο Τομ φαν ντερ Μέερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Παρατηρούμε εδώ και εβδομάδες ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Τραμπ το παρατραβάει».

Σε σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου GfK για λογαριασμό του δεξιού τηλεοπτικού δικτύου ΝΡΟ το 60% των ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν απ’ τον Δεκέμβριο τον Βίλντερς δήλωσαν ότι απορρίπτουν την προεδρία Τραμπ. Κι απ’ τους εναπομείναντες οπαδούς του Βίλντερς το 43% εκφράζει επιφυλάξεις για την πολιτική του Αμερικανού προέδρου.

Πάντως, ακόμη και πριν αρχίσει να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, ήταν μάλλον απίθανο ο Βίλντερς να γίνει πρωθυπουργός, αφού θα χρειαζόταν έναν συνασπισμό με τουλάχιστον έναν, αν όχι περισσότερους εταίρους. Κι όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα είχαν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμπράξουν με τον κήρυκα του μίσους.

Ο Βίλντερς ζει εδώ και 12 χρόνια υπό 24ωρη αστυνομική προστασία

Ολλανδία: O ακροδεξιός Βίλντερς που μοιάζει στον Τραμπ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις | iefimerida.gr 2

Ο Βίλντερς προφανώς κατάλαβε το πρόβλημα και το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει τα θετικά σχόλια για τον Τραμπ. Και χθες, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των νέων δημοσκοπήσεων, αποφάσισε να ξαναρχίσει στους δρόμους την προεκλογική του καμπάνια.

Πριν από λίγες ημέρες ο 53χρονος ακροδεξιός πολιτικός είχε αναστείλει όλες τις εμφανίσεις του με την αιτιολογία ότι φοβόταν για την ασφάλειά του μετά την καταγγελλόμενη διαρροή πληροφοριών από αποσπασμένο στη φρουρά του μαροκινής καταγωγής Ολλανδό αστυνομικό σε μία εγκληματική οργάνωση. Ο Βίλντερς ζει εδώ και 12 χρόνια υπό 24ωρη αστυνομική προστασία, λόγω απειλών θανάτου που δέχθηκε από εξτρεμιστές Ισλαμιστές. Αποδείξεις για προδοσία του εν λόγω αστυνομικού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κι ο επικεφαλής της Ολλανδικής αστυνομίας, Έρικ Άκερμποομ, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν απειλήθηκε η ασφάλεια του Βίλντερς.

Ο ίδιος ο αρχηγός του PVV παραδέχθηκε στο Twitter ότι οι αρχές προσπαθούν όσο το δυνατόν να περιορίσουν τους κινδύνους για την ασφάλειά του. «Οι ψηφοφόροι θέλουν να μας δουν και εμείς τους ψηφοφόρους», έγραψε.

Αναλυτές, όμως, θεωρούν δύσκολο έως απίθανο -παρά την επιστροφή του στους δρόμους- να καταφέρει στις 14 μέρες που του απομένουν να αποτρέψει την ήττα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ