Ευρώπη πολλών ταχυτήτων προτείνει Γερμανός ευρωβουλευτής -Στον μελλοντικό πυρήνα μόνο 4 χώρες - iefimerida.gr

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων προτείνει Γερμανός ευρωβουλευτής -Στον μελλοντικό πυρήνα μόνο 4 χώρες

 Φωτογραφία: AP Photo/Virginia Mayo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, με την πιο μακρόχρονη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής του σώματος, προτείνει να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο 4 χώρες.

«Στον μελλοντικό πυρήνα της Ευρώπης θα πρέπει να βρίσκονται εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ει δυνατόν και η Ιταλία με την Πολωνία», υπογράμμισε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt.

Ο Έλμαρ Μπροκ τάσσεται υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. «Εάν σχηματιστεί συνασπισμός των προθύμων που θέλει να προωθήσει ορισμένα θέματα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους υπάρχοντες θεσμούς, δηλαδή να μην δημιουργήσει νέες διοικητικές δομές, να είναι ανοιχτός προς όλα τα υπόλοιπα μέλη και έτσι να μην ορθώσει νέα τείχη. Μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των υπαρχόντων ευρωπαϊκών συμφωνιών, οτιδήποτε άλλο θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ», τόνισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής διευκρινίζοντας ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει θέση για τη Βρετανία. «Οι Βρετανοί αποφάσισαν ξεκάθαρα να βγουν από την Ένωση».

Ο Ελμαρ Μπροκ προτείνει και τη δημιουργία ενός «κύκλου φίλων» γύρω από την ΕΕ, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η Ελβετία και η Νορβηγία, για παράδειγμα, που έχουν πρόσβαση στην κοινή αγορά και έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Σένγκεν. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, σημειώνει ότι η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, που θα της επέτρεπε να γίνει μέλος της ΕΕ.

Βαρύνουσα σημασία σε αυτήν την ΕΕ δίνει ο Μπροκ στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο, ως τμήμα μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που θα περιορίζει την ανισότητα και θα θεμελιώνει τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», υπογραμμίζει. «Στο πλαίσιο αυτού του συμφώνου οι χώρες – μέλη θα πρέπει να συντονίζουν καλύτερα την κοινωνική τους πολιτική. Στις Συνθήκες της Ρώμης, των οποίων τα 60 χρόνια θα γιορτάσουμε τέλος Μαρτίου, έχει συμπεριληφθεί ο στόχος της εξίσωσης του βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη. Για αυτό χρειαζόμαστε μια σχετική κοινωνική σύγκλιση που επιδιώκεται μέσω του Ταμείου Συνοχής».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής προτείνει μια πιο αποτελεσματική ενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας. «Δεν χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες γέφυρες και δρόμους, αλλά περισσότερη ανταγωνιστικότητα στο χώρο των ΜΜΕ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία Έλμαρ Μπροκ ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ