Περικοπές στις συντάξεις από το 2018 ζητούν οι δανειστές - iefimerida.gr

Περικοπές στις συντάξεις από το 2018 ζητούν οι δανειστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων από το 2018 και όχι από το 2019 ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας, μαζί με τις υπόλοιπες απαιτήσεις του, τον πήχη των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, κατέβηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες με σκληρό πακέτο απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα και ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των μειώσεων στις συντάξεις ένα χρόνο νωρίτερα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει τα παρακάτω:

1. Η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.
2. Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ.
3. Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης (μειώσεις έως 30%).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, η κυβέρνηση, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό, επεξεργάζεται τα σενάρια για τις μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη το μέτρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συντάξεις ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ