Γαλλία: Οι υπουργοί γυρίζουν την πλάτη στον Μπενουά Αμόν -«Είναι ριζοσπαστική αριστερά» - iefimerida.gr

Γαλλία: Οι υπουργοί γυρίζουν την πλάτη στον Μπενουά Αμόν -«Είναι ριζοσπαστική αριστερά»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «άνοιγμα» που κάνει ο υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν στον νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, έχουν τρομάξει τους υπουργούς της κυβέρνησης που του γυρνούν ένας ένας την πλάτη.


Οι περισσότεροι, μάλιστα, δηλώνουν παρασκηνιακά ότι θα στηρίξουν τον Εμμανουέλ Μακρόν, και θα «ψηφίσουν χρήσιμα», γιατί ο Μακρόν είναι ο μόνος υποψήφιος πρόεδρος που μπορεί να κερδίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ενώ ο Μπενουά Αμόν χάνει από τον πρώτο γύρο.
Την πιο σκληρή επίθεση στον επίσημο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν έκανε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ζαν Μαρί Λεγκέν ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «έχει ένα πρόγραμμα ρήξης».
«Στόχος του Αμόν υποτίθεται ότι ήταν να γίνει ο ενωτικός υποψήφιος όλης της γαλλικής αριστεράς, από τον Εμμανουέλ Μακρόν ως τον Ζαν Λικ Μελανσόν. Αυτός όμως ασχολήθηκε αποκλειστικά με την αριστερά της αριστεράς και σήμερα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο», δήλωσε ο Λεγκέν. Ας σημειωθεί ότι ο Μπενουά Αμόν ζήτησε από τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν να συνεργαστούν προεκλογικά και να κατεβάσουν έναν υποψήφιο, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
«Το θέμα ήταν ο Μπενουά Αμόν να ενώσει την αριστερά. Τώρα θα έχει τη στήριξη μόνο των Οικολόγων. Πρόκειται για μια ασήμαντη συνεργασία. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι βρίσκονται σε κατάρρευση. Αρα ο Αμόν δεν κατόρθωσε να ενώσει. Απομονώθηκε, έχοντας έναν πολιτικό λόγο εξαιρετικά ριζοσπαστικό, απομονώθηκε μέσα στην ίδια την πολιτική του οικογένεια», δήλωσε ο Λεγκέν, σε έντονο ύφος.

Γαλλία: Οι υπουργοί γυρίζουν την πλάτη στον Μπενουά Αμόν -«Είναι ριζοσπαστική αριστερά» | iefimerida.gr 0


Αυτό που προσάπτει ο Λεγκέν, αλλά και άλλοι υπουργοί τη σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ στον Μπενουά Αμόν, είναι κυρίως το οικονομικό του πρόγραμμα. «Σήμερα το έλλειμμα της Γαλλίας είναι 80 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάθε χρόνο να αναζητούμε 80 δις στις αγορές. Ο Αμόν δηλώνει ότι θα ζητήσει δάνειο από τις αγορές άλλα 160 δις ευρώ, για δαπάνες, χρήματα που δεν μπορούμε να επιστρέψουμε... Κινδυνεύουμε να έχουμε προβλήματα», δήλωσε οργισμένος ο Λεγκέν.
«Ξέρετε, αυτό είναι λίγο οικονομία βουντού», πρόσθεσε, ειρωνικά, για τον Μπενουά Αμόν και κατέληξε λέγοντας ότι «μπορεί κάποιος να είναι σοσιαλιστής και να ψηφίζει τον Εμμανουέλ Μακρόν».
Αλλά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Ολάντ, παρότι αναγνωρίζουν ότι ο Μπενουά Αμόν είναι ο επίσημος υποψήφιος του κόμματός τους, του ζητούν να αλλάξει ρότα. Μέτωπο εναντίον του άνοιξαν και η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν.
«Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν έχει την ευθύνη να ενώσει την αριστερά και όχι μόνον, ώστε όχι μόνο να συμμετάσχει στην προεδρική εκλογή, αλλά να κερδίσει κιόλας. Αν δεν αλλάξει γραμμή δεν πρόκειται να ενώσει», δήλωσε η Τουρέν, η οποία δεν στήριξε τον Αμόν στις προκριματικές εκλογές γιατί «δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της στο πρόγραμμά του», όπως είπε.

Γαλλία: Οι υπουργοί γυρίζουν την πλάτη στον Μπενουά Αμόν -«Είναι ριζοσπαστική αριστερά» | iefimerida.gr 1



Αλλά και ο Μισέλ Σαπέν έχει στρέψει τα πυρά του εναντίον του Μπενουά Αμόν.
«Ο Αμόν δεν μπορεί να ενώσει το Σοσιαλιστικό κόμμα αν επικρίνει όσα έγιναν στην κυβέρνησή μας επί 5 χρόνια» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν και προειδοποίησε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος θα έπρεπε να ενώσει «και όσους είναι περήφανοι για όσαν έγιναν στην κυβέρνηση».
Ο Σαπέν ζήτησε σαφώς στον Μπενουά Αμόν να αλλάξει το πρόγραμμά του. «Εχει κοινωνική φαντασία, αλλά θα πρέπει επίσης να έχει και την αίσθηση της ευθύνης», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «δεν χρησιμεύει σε κάτι να υπόσχεσαι κάτι αν δεν μπορείς να το υλοποιήσεις στη συνέχεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ