ΕΤΕ: Καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ και μείωση των «κόκκινων» δανείων το τρίτο τρίμηνο - iefimerida.gr

ΕΤΕ: Καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ και μείωση των «κόκκινων» δανείων το τρίτο τρίμηνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ το γ΄τρίμηνο εμφάνισε η Εθνική, έναντι ζημιών 23 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τις θετικές τάσεις σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Παράλληλα, η Εθνική ανακοίνωσε σημαντική μείωση στα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (-€1 δισ. σε τριμηνιαία βάση). Από την αρχή του έτους, η συνολική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε €1,9 δισ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 150 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 46,4% (44,2% σε επίπεδο Ομίλου). Το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,8% στην Ελλάδα (+180 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και σε 56,3% σε επίπεδο Ομίλου (+200 μ.β. σε τριμηνιαία βάση), το υψηλότερο του εγχώριου τραπεζικού κλάδουΟ δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 35,4% στην Ελλάδα (34,1% σε επίπεδο Ομίλου).

Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψειςενισχύθηκε περαιτέρω, ανερχόμενος σε 74,5% στην Ελλάδα (72,9% σε επίπεδο Ομίλου), στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.Στην Ελλάδα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) διαμορφώθηκε σε 201 μ.β. το Γ' Τρίμηνο του 2016 (198 μ.β. το εννιάμηνο του 2016).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα ανήλθαν σε €403 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο του 2016, θετικά επηρεαζόμενα από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων (-10μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και την περαιτέρω αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA (-€0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση).

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 10 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανερχόμενο σε 284 μ.β. στην Ελλάδα (293 μ.β. σε επίπεδο Ομίλου, +8 μ.β. σε τριμηνιαία βάση). Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €44 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο του 2016, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση του κόστους από χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ.

Οι εγχώριες λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση, ενώ μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το εννιάμηνο του 2016. Το επικείμενο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες σημαντικά μέσα στο 2017.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση σε €205 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο του 2016, καθώς η μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας αντισταθμίστηκε από τα χαμηλά έσοδα από ασφαλιστικές δραστηριότητες, λόγω της επίπτωσης των χαμηλότερων επιτοκίων στα αποθεματικά.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €23 εκατ. το Γ' τρίμηνο του 2016 έναντι ζημιών ύψους €23 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τις θετικές τάσεις στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη (κέρδη μετά από φόρους ύψους €28 εκατ. το Γ' εξάμηνο του 2016, ενισχυμένα κατά 7% σε τριμηνιαία βάση).

Η χρηματοδότηση μέσω ΕLA έχει μειωθεί κατά €13,1 δισ. από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έως σήμερα, ανερχόμενη σε μόλις €4,5 δισ. Η ΕΤΕ παραμένει η τράπεζα με τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA στην Ελλάδα. Oι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το Β' τρίμηνο του 2016, ήτοι +€0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανήλθε σε 89% τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο Ομίλου, σε σχέση με 135% για τον κλάδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όσον αφορά στην ρευστότητα της τράπεζας, τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, καθώς η ΕΤΕ έχει μειώσει την εξάρτησή της από το μηχανισμό ELA κατά 13,1 δισ. ευρώ από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων έως σήμερα, σε μόλις 4,5 δισ. ευρώ. Οι εισροές καταθέσεων ύψους 0,3 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο στην Ελλάδα, καθώς και η ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την NBGI και την Αστήρ Παλλάς, συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με τα λειτουργικά αποτελέσματα της Τράπεζας, τα κέρδη προ προβλέψεων του ομίλου καλύπτουν το κόστος πιστωτικού κινδύνου, έχοντας ως αποτέλεσμα την θετική λειτουργική, αλλά και συνολική κερδοφορία. Οι δραστηριότητες του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη παρέμειναν κερδοφόρες, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια κέρδη σε σχέση με το εννιάμηνο του 2015.

Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων παρέμεινε ισχυρός, ανερχόμενος σε 16,9%, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αποπληρωμή των CoCos και θα ενισχυθεί περαιτέρω από την οργανική κερδοφορία και την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εθνική Τράπεζα αποτελέσματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ