Δύο ημέρες για λύση στην Εθνική Τράπεζα- Οι επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ - iefimerida.gr

Δύο ημέρες για λύση στην Εθνική Τράπεζα- Οι επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αποκλιμάκωση της κρίσης και η επαναφορά της ΕΤΕ στην ομαλότητα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη μετά την εκλογή των νέων μελών του Δ.Σ. και την απόρριψη του προτεινόμενου από το ΤΧΣ για τη θέση του προέδρου, αποτελεί προτεραιότητα των εμπλεκόμενων πλευρών μετά και τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη το ΤΧΣ ζήτησε την αναβολή του ΔΣ της ΕΤΕ που συνεδρίαζε για την συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. και την εκλογή του προέδρου ενώ είχε προηγηθεί η εκλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου μέλους- υποψήφιου προέδρου αντίθετα με την εισήγηση του Ταμείου- που κατέχει το 40% των μετοχών της τράπεζας- και το οποίο είχε προτείνει τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο.

Η Εθνική προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων μελών του Δ.Σ., χωρίς να γίνει αναφορά στο ΤΧΣ και όπως αναφέρθηκε μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων, η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την στάση του Ταμείου είναι ενήμερη η Τράπεζα της Ελλάδος από τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή, ο οποίος συναντήθηκε με τον διοικητή της ΤτΕ ΕΛΛ -1,59% Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής. Η διοίκηση της ΤτE συνιστά ψυχραιμία και επίδειξη ωριμότητας προς τις εμπλεκόμενες πλευρές και επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν πρέπει να φθάσει στα άκρα για λόγους συστημικής τραπεζικής ευστάθειας.

Τα μέλη του ΤΧΣ θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα τις επόμενες κινήσεις- για το αν θα ζητήσουν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το μπλόκο στη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Εθνική Τράπεζα ισχύει μέχρι την Τετάρτη.

Την επισήμανση ότι η κατάσταση δεν πρέπει να φτάσει στα άκρα για λόγους συστημικής τραπεζικής ευστάθειας έχει κάνει και η Τράπεζα της Ελλάδας, ο διοικητής της οποίας έχει ενημερωθεί για τη στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Στουρνάρας την προηγούμενη Παρασκευή συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΤΧΣ.

Η σύσταση για επίδειξη ωριμότητας και ψυχραιμίας προς όλες τις πλευρές είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη με δεδομένο ότι η πλήρωση διοικητικών κενών σε Εθνική και Πειραιώς δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω αφού ήδη με βάση το τεχνικό μνημόνιο του Ιουνίου, η ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης όχι μόνο εκπέμπει αρνητικά μηνύματα στους δανειστές και όπως είναι γνωστό συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα αλλά και στενεύει επικίνδυνα τα περιθώρια για την παραγωγή ουσιαστικού έργου από τις τράπεζες ιδιαίτερα στο μείζων θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του επικεφαλής του ΤΧΣ μετά την εμπλοκή που φαίνεται πως προκλήθηκε με τον Βασίλη Κατσικιώτη στη θέση του CEO του Ταμείου. Αν και η απόφαση για τη νέα διοίκηση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διάρκεια της θητείας που προσδιορίζεται μόλις στους οκτώ μήνες, δηλαδή έως το τέλος του επόμενου Ιουνίου, αποτελεί αγκάθι για την ανάληψη της θέσης από τον κ. Κατσικιώτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΧΣ Εθνική Τράπεζα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ