Τι προκάλεσε την επίθεση στο Ορλάντο; -Το αντι-γκέι κλίμα στις ΗΠΑ που φουντώνει - iefimerida.gr

Τι προκάλεσε την επίθεση στο Ορλάντο; -Το αντι-γκέι κλίμα στις ΗΠΑ που φουντώνει

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ /EPA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σφαγή που διαπράχθηκε από έναν Αμερικανό αφγανικής καταγωγής, σε ντισκοτέκ όπου σύχναζε η κοινότητα των γκέι του Ορλάντο, εντάσσεται σε μία συγκυρία αυξανόμενων μέτρων κατά της κοινότητας των ομοφυλοφίλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγες ώρες μετά τη σφαγή στη Φλόριντα -με 50 νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες- η αμερικανική αστυνομία συνέλαβε το Τζέιμς Χάουλε, 20 ετών, βαριά οπλισμένο, που σκόπευε να επιτεθεί κατά της Gay Pride του Λος Αντζελες.

Οι δύο αυτές υποθέσεις δεν σχετίζονται a priori, αλλά εντάσσονται σε ένα αντι-γκέι κλίμα που επιδεινώνεται στη χώρα, κυρίως εδώ και έναν χρόνο.

Στις 26 Ιουνίου 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, σε μία ιστορική απόφαση που κάθισε στον λαιμό των εκατομμυρίων συντηρητικών Αμερικανών.

Αυτοί υιοθέτησαν την τακτική του ανταρτοπόλεμου που χρησιμοποιούν και κατά των αμβλώσεων: σηκώνοντας τη σημαία της θρησκευτικής ελευθερίας, προσπάθησαν να ανοίξουν ρήγματα στην ομοσπονδιακή νομοθεσία υιοθετώντας πολιτειακούς νόμους.

«Βοήθεια! Transgender στην τουαλέτα...»

Η στρατηγική αυτή επικεντρώθηκε τελευταία στα διαφυλικά άτομα, που αποτελούν μικρό τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού, αλλά συνδέονται γερά με την κοινότητα των ομοφυλοφίλων μέσω των LGBT (λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλοι, διαφυλικοί (transgender) ).

Περί της 12 πολιτείες με ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση προσφεύγουν κατά του Μπαράκ Ομπάμα για το αν τα διαφυλικά πρόσωπα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις γυναικείες ή της ανδρικές τουαλέτες.

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν γύρω από τις συνθήκες του μακελειού στο κλαμπ Pulse. Ο δράστης, ο Ομάρ Σεντίκ Μάτιν, υποτίθεται ότι είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το 911 , τον αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Αλλά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πατέρα του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο δράστης είχε εξοργισθεί βλέποντας δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα του και το παιδί του.

Αντιδρώντας χθες στη σφαγή τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επεδίωξαν να αποκλείσουν την προφανή αιτιολογία του μίσους κατά των ομοφυλοφίλων, για να σκιαγραφήσουν μία τζιχαντιστική επίθεση, χωρίς αμφιβολία φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν για το αντι-ομοφυλοφιλικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει στις ΗΠΑ ευνοώντας την ανάληψη δράση από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνθρωπο.

Αντίστοιχες κατηγορίες κατά των ρεπουμπλικανών είχαν διατυπωθεί τον Νοέμβριο 2015 μετά την επίθεση κατά κέντρου οικογενειακού προγραμματισμού στο Κολοράντο, έπειτα από λυσσώδη ρεπουμπλικανική εκστρατεία κατά των αμβλώσεων.

Τους τελευταίους μήνες, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έκαναν επίσης λυσσώδη εκστρατεία με το θέμα ότι οι κυβερνητικές εγκύκλιοι κατά της διάκρισης κατά των διαφυλικών ατόμων θα είχε ως αποτέλεσμα «άνδρες να χρησιμοποιούν τις γυναικείες τουαλέτες». Μία πραγματικότητα την οποία αμφισβήτησαν οργανώσεις και ειδικοί.

«Δεν θέλω να ξανακούσω ποτέ ότι άτομα της κοινότητας των LGBT στις τουαλέτες αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε χθες ο Τζέρεμι Μος, βουλευτής του Μίσιγκαν και ομοφυλόφιλος.

Για τον Μικελάντζελο Σινιορίλε, γνωστό υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Αμερική, η σφαγή του Ορλάντο αποτελεί «υπόμνηση των κινδύνων που διατρέχουν οι LGBT».

Το tweet που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο αντικυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ, αιχμή του δόρατος της εκστρατείας κατά των δικαιωμάτων των LGBT, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter τον εξής ψαλμό της Βίβλου: « ο Θεός δεν εμπαίζεται• εκείνο που θα σπείρει ο άνθρωπος αυτό και θα θερίσει"...

Με αυτό το μήνυμα θεωρήθηκε ότι ο Νταν Πάτρικ επέρριψε την ευθύνη του μακελειού του Ορλάντο στους ομοφυλόφιλους. Μπροστά στην κατακραυγή που προκάλεσε, ο Πάτρικ έσπευσε να το διαγράψει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινότητα των ομοφυλοφίλων γίνεται στόχος επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Ο Ερικ Ρούντολφ, ο δράστης της επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1995, είχε προηγουμένως τοποθετήσει μία βόμβα σε μπαρ λεσβιών της πόλης, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

Μετά τη σφαγή του Ορλάντο, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

«Εξαιτίας του καθεστώτος διακρίσεων, η πράξη αυτή είναι απαγορευμένη για τους ομοφυλόφιλους», δήλωσε ο Μικελάντζελο Σινιορίλε, υπενθυμίζοντας τους αυστηρούς κανόνες που έχουν επιβληθεί για το θέμα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Χθες το Twitter κατακλύσθηκε από εκκλήσεις για τη άρση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για την κοινότητα των γκέι.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομοφυλόφιλοι Αμερική Ορλάντο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ