Η Μόσχα υπέρ των αποφάσεων του Σ.Α του ΟΗΕ από όλες τις χώρες-μέλη - iefimerida.gr

Η Μόσχα υπέρ των αποφάσεων του Σ.Α του ΟΗΕ από όλες τις χώρες-μέλη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνο η απαρέγκλιτη τήρηση από όλες τις χώρες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σχολιάζοντας τις "εξαιρετικά σκληρές", όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

"Η Ρωσική Ομοσπονδία τάσσεται υπέρ της αυστηρής από όλα χωρίς εξαίρεση τα κράτη τήρησης των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για οποιοδήποτε πρόβλημα παγκόσμιου ή περιφερειακού μεγέθους, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού", ανέφερε στη δήλωσή του, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα αργά χθες, ο κ. Λουκασέβιτς.

"Όπως είναι γνωστό τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 541 (του 1983) και 550 (του 1984) υποδεικνύουν σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας (παραθέτω επιλέξει) 'να μην αναγνωρίζουν κανένα κυπριακό κράτος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας', 'να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας', καθώς και 'να μην διευκολύνουν και να μην παρέχουν κατ' ουδένα τρόπο βοήθεια στο αποσχιστικό μόρφωμα' στο βορρά της νήσου της Κύπρου", είπε ο κ. Λουκασέβιτς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική υπόσταση", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι "την ίδια στιγμή η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε άλλη απόφαση είναι από δεκτή και από τις δύο πλευρές".

"Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, των ενδοκυπριακών συμφωνιών υψηλού επιπέδου (των ετών 1977 και 1979) και της εθελουσίας, χωρίς έξωθεν πίεση συναίνεσης των ίδιων των κυπριακών κοινοτήτων", αναφέρεται στη δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

"Θεωρούμε ότι το 'ευαίσθητο υλικό' των συνεχιζόμενων εφ' όλης της ύλης διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο δεν πρέπει να υφίσταται πίεση έξωθεν, πολύ περισσότερο στις παρούσες συνθήκες, που η διαπραγματευτική διαδικασία προχωρά εξαιρετικά δύσκολα", τόνισε ο κ. Λουκασέβιτς, προσθέτοντας ότι "για πρώτη φορά εδώ και πολλά έτη η τύχη της κυπριακής διευθέτησης βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων". Η δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ καταλήγει: "Το βασικό είναι να τους βοηθήσουμε και όχι να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τα κοινά συμφέροντα των Κυπρίων με τα συμφέροντα άλλων πλευρών. Σε αυτά συμπυκνώνεται η θέση αρχών της Ρωσίας για το Κυπριακό ζήτημα".

Διπλωματικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν ως "ασυνήθη" τη ρωσική ανακοίνωση, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις τυπικές διατυπώσεις και επαναφέρει έπειτα από πολλά χρόνια στο δημόσιο διπλωματικό διάλογο συγκεκριμένες, εξαιρετικά θετικές για τα κυπριακά συμφέροντα διατυπώσεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. "Φαίνεται πως η Μόσχα έχει ιδιαιτέρως ενοχληθεί από τις υπερφίαλες και συνεχώς απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν και θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί, πάντοτε και ιδιαιτέρως τώρα, υπό την υψηλή διπλωματική της προστασία", σχολίαζαν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ