FAZ: Ανάκαμψη στην Αθήνα -Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της - iefimerida.gr

FAZ: Ανάκαμψη στην Αθήνα -Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Intime, ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της» γράφει σε σχόλιό της για το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μάλιστα η FAZ παρατηρεί πως «η ελληνική κυβέρνηση μόλις παρουσίασε τα σχέδιά της για τη χρήση των πόρων από το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο, την ώρα που η Ρώμη βρίσκεται ακόμη στη χάραξη γενικών γραμμών. Aκόμη πιο σημαντικό από την ταχύτητα είναι το γεγονός ότι το σχέδιο της Αθήνας είναι οικονομικά υγιές και αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες αδυναμίες της χώρας: το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την ανάγκη αναπλήρωσης των κενών στην ψηφιοποίηση και την έλλειψη υποδομών για πράσινες επενδύσεις. Έτσι τα σχέδια της Αθήνας δεν βοηθούν μόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει και από τη δική της εθνική κρίση, κυρίως επειδή σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή τη φορά οι κυβερνώντες πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Με το σχέδιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ. Μπροστά στο πρόγραμμά του οι αμφισβητίες δύσκολα μπορούν να αρνηθούν το νόημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε ωστόσο να το παρουσιάσει στην Ευρώπη ακόμη καλύτερα».

Παράλληλα με το άρθρο γνώμης, η FAZ δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ του Tobias Piller με τίτλο «Αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα» στο οποίο σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο στηρίχθηκε σε συστάσεις του Χριστόφορου Πισσαρίδη, που είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ. 
Το άρθρο αναφέρει:

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το επίσημο σχέδιό της για τη χρήση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για 32 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία προορίζονταν επισήμως μέχρι τώρα για την Ελλάδα, από τα οποία 19,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,6 δισ. ευρώ δάνεια. 
Τα σχέδια για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια εξακολουθούν να χρειάζονται στις Βρυξέλλες την τελική έγκριση από τις κυβερνήσεις και επί του παρόντος εμποδίζονται από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Με το σχέδιό της, η Ελλάδα προηγείται πολλών άλλων χωρών. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, μόλις μεταδόθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να ολοκληρώσει πριν το Φεβρουάριο το σχέδιο για τη χρήση των 209 δις Ευρώ από το Ταμείο της ΕΕ.

Τα ελληνικά σχέδια βασίζονται σε συστάσεις του Βρετανο-κύπριου νομπελίστα στα Οικονομικά Χριστόφορου Πισσαρίδη, ειδικού σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα με το σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο Πισσαρίδης και μια ομάδα εργασίας από οικονομολόγους δημοσίευσαν τώρα μια αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί στη χώρα κατά τις προσεχείς εβδομάδες.Ταυτόχρονα, το έγγραφο που υπέβαλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες σε σχέση με τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης περιέχει μία, χωρίς καμία προσπάθεια ωραιοποίησης, ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται στο προπαρασκευαστικό έργο του Πισσαρίδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βασικό της σημείο είναι οι χαμηλές ακαθάριστες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, οι οποίες κατά την τελευταία δεκαετία κυμαίνονταν λίγο πάνω από το 10% του ΑΕΠ και, κατά συνέπεια, στο ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Γι’ αυτό το λόγο κορυφαία προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και με μία εκσυγχρονισμένη Δημόσια Διοίκηση με απλοποιημένες λειτουργίες, μία αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη και ένα «φιλικό προς την ανάπτυξη» φορολογικό σύστημα.Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του κινείται προς ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο προσανατολισμένο στις εξαγωγές.
Για τα 12,6 δισ. ευρώ δανείων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επιπλέον κρατικές δαπάνες, αλλά προτίθεται να μεταβιβάσει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων. Τουλάχιστον οι μισές από τις επενδύσεις αυτές θα πρέπει να στηρίζονται σε τραπεζικά δάνεια, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί συνολικός όγκος επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, θέλει η ίδια να δαπανήσει τις επιδοτήσεις. Η αναπτυξιακή δύναμη των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί μέσω σχεδίων για την ψηφιοποίηση μικρών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων με πανεπιστήμια. Εκτός αυτών, θα ανακοινωθούν προγράμματα χρηματοδότησης για την επανεκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Το τμήμα που συνδέεται με την προστασία του Κλίματος θα χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για τη σύνδεση των νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τη μέτρηση της ψηφιακής κατανάλωσης, την ανανέωση των πόλεων και την προστασία από τις πλημμύρες. Προγράμματα ψηφιοποίησης προγραμματίζονται για τη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη.

Το άρθρο της FAZ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ